5 důvodů proč by měly děti kreativně tvořit

Používání kreativních sad u dětí podpoří a rozvíjí jejich kreativitu, fantazii i dovednosti. S pomocí šablon v sadě je tvorba dekorací v podobě zvířátek, dinosaurů, pohádkových postav, vánočních ozdob a dekorací zábavná a snadná. Nechte děti, ať si samy originálně ozdobí povlaky na své polštářky.

Výtvarné a kreativní sady

Kreativní sady jsou pro děti velmi prospěšné a mají velký pozitivní vliv na jejich zdravý rozvoj. Pokud přemýšlíte nad vhodným dárkem pro vaše děti, výtvarné kreativní sady zahrnující kompletní příslušenství ke tvoření, jsou skvělým řešením. Jaká pozitiva s sebou přináší výtvarné sady pro děti?

1. Rozvíjení fantazie

Rozvíjet a podporovat fantazii dítěte je velmi prospěšné a důležité. Při kreslení, malování a výtvarném tvoření nechte volně proudit fantazii dítěte. Výběr barev, motivů a výtvarných pomůcek klidně nechte na dítěti. Za jeho tvorbu ho nikdy nekárejte, nesmějte se mu, chvalte ho a podporujte.

2. Procvičení jemné motoriky

Výtvarné tvoření, jako je různé stříhání, vybarvování, kreslení a malování tvarů či motivů pomáhá rozvíjet dětskou motoriku, přesné plynulé pohyby rukou, zápěstí i prstů a procvičovat ruce pro psaní i další rukodělné činnosti. Děti se učí soustředěnosti a trpělivosti.

3. Uklidnění

Podle odborníků má kreativní tvorba, jako je kreslení, malování a tvoření s barvičkami, obrovské terapeutické účinky. Dítě se při kreslení příjemně uklidní, harmonizuje si mysl a pomáhá dětem vyrovnat se se stresem, úzkostí, neúspěchem, smutkem a mnoha dalšími obtížnými pocity.

4. Možnost vyjádření pocitů

Pomocí vlastnoručně namalovaných výkresů, obrazů, polštářků a triček pomáháte dětem pochopit jejich touhy, vize a přání, ale také jejich problémy, obavy a strachy. Naučí se porozumět sami sobě.

5. Cesta ke zvednutí sebevědomí

Každý výtvor, který svým dětem pochválíte, nebo si jej vystavíte na viditelném místě, zvedne vašim dětem sebevědomí i sebedůvěru a podněcuje je k další kreativní činnosti a tvorbě.

Jak udržet a podpořit zájem o tvoření

  • Abyste podpořili a udrželi zájem dětí o výtvarnou kreativní tvorbu, výsledek jim vždy pochvalte.

  • Nikdy se dětem nesmějte a nekritizujete jejich výsledky.

  • Pokud se dítěti nedaří, nekřičte na něj a pomozte mu výtvor opravit a dokončit.

  • Dítě nevyrušujte, neuklízejte mu během tvorby pracovní plochu, povzneste se nad nepořádek a trpělivě vyčkejte, než své výtvarné dílo dokončí.

  • Projevte zájem a zajímejte se o to, proč si vybralo danou barvu či motiv, pro koho výtvor tvořilo, komu jej chce věnovat a kde si jej chce vystavit.

  • Vystavujte si dětské výtvory na viditelná místa pro podporu sebevědomí.

Zájem o výtvarné tvoření podpoříte pomocí kreativních sad s kompletním příslušenstvím. V našich dětských kreativních setech vaše děti najdou všechno, co potřebují na jednom místě a hezky uložené v praktické sadě, kterou si navíc snadno mohou vzít kamkoliv s sebou.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz