Znáte Tencel? Tento udržitelný materiál je stále oblíbenější!

Současná kultura oblékání i produkce bytového textilu a ložního prádla moderních značek směřuje k pohodlí, kráse, odpovědnosti a udržitelnosti. Do tohoto konceptu vlákno s názvem Tencel skvěle zapadá. Jakmile se s ním seznámíte, zamilujte si ho i vy. Jak tato tkanina vypadá a jak se udržuje?

Co je Tencel

Pokud jste narazili látku s vláknem Tencel, u které prodejci slibují skvělé vlastnosti, jako je měkkost, pohodlí a ekologicky šetrné zpracování, jistě vás zaujme. Do konceptu dnešní doby, která čím dál více směřuje k udržitelnosti, toto ideální vlákno skvěle zapadá. Tencel je obchodní značka pro sadu vláken zvaných lyocell. Tato vlákna jsou na dotyk super měkká a příjemná, a proto jsou široce využívána zejména ve světě udržitelné módy v oblasti oblékání i vybavení interiéru.

Tencel je podobný viskóze, protože se v podstatě jedná o vlákna z regenerované celulózy. Výrobci rozpouští dřevní buničinu v chemickém rozpouštědle a vytlačují z ní vlákna. Umělé hedvábí však vyžaduje více energie a chemikálií, což je nehospodárné a toxické pro životní prostředí. Při výrobě Tencelu jsou používány méně toxické a recyklovatelné chemikálie s minimálním procentem odpadu.

Proč je Tencel populární

Tencel vyniká měkkostí, komfortností, pohodlností a příjemností. Svými vlastnostmi předčí bavlněné látky a směsi. Tkanina z materiálu Tencel lyocell se snadno udržuje a barvy nevyblednou ani při mnohonásobném praní. Tencel je prodyšný, skvěle odvádí vlhkost a pomáhá s regulací teploty. Tyto vlastnosti ho předurčují pro oděvy, spodní i ložní prádlo. Tencel se mísí i s jinými vlákny, jako je bavlna či polyester pro zlepšení vlastností výrobku, který je pak měkčí a má delší životnost.

Jak moc je Tencel přírodní

Materiál Tencel lyocellpřírodní původ, protože je vyroben ze dřeva, ale hotové vlákno je už vyrobeno technicky, proto nespadá do čistě přírodních vláken. Pochází převážně se stromů buku, břízy, eukalyptu a smrku, jejichž kácení a zpracování probíhá pod přísným dohledem. Textilní průmysl materiál označuje jako regenerovanou celulózu místo běžných přívlastků přírodní a syntetické. Vlákna procházejí ekologicky udržitelným procesem včetně recyklace vody a chemikálií. Výroba je šetrná k životnímu prostředí, vlákna jsou biologicky rozložitelná a kompostovatelná.

Proč si dát Tencel Lyocell nejen do ložnice

Tencel Lyocell absorbuje dvakrát více vlhkosti než bavlna a navíc přirozeně vytváří antibakteriální úpravu zamezující množení různých mikroorganismů. Jeho výjimečné vlastnosti se uplatní celoročně. Jeho dvojitý termoregulační účinek v zimních měsících krásně zahřeje a v letních příjemně chladí. Tencel je skvělý na lůžkoviny, povlaky, prostěradla i sady povlečení. Vyzkoušejte jeho přednosti i vy.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz