Proč si pořídit lněné tkaniny do svých domovů

Len je velmi krásný a 100% přírodní materiál, který je velmi příjemný na dotek. Navíc má dlouhou životnost, což dokládá fakt, že mají mnozí z nás doma ubrusy, utěrky či ložní prádlo po své babičce a zub času se na nich nijak výrazněji nepodepsal. Jak se chovat ke lnu, aby nám připadal dokonalý?

Má dlouhou životnost

Čistě lněné ubrusy, běhouny, prostírání, ubrousky, zástěry, utěrky, ručníky či povlečení si většinou po pořízení prvních kousků do domácnosti postupně rychle zamilujete. Len je zcela nezaměnitelný materiál. Lněné vlákno je totiž velmi silné a trvanlivé a takzvaně stárne do krásy. Praním postupně získává větší hebkost a měkkost, nádhernou patinu a zvyšuje se i jeho savost.

Je vhodný pro alergiky

Lněné tkaniny jsou hypoalergenní a nezpůsobují alergické reakce. Navíc jsou antiseptické a mají vysokou odolnost proti plísním, houbám a dalším patogenům. To jistě ocení všichni alergici, astmatici, lidé s ekzémem, problematickou a citlivou pokožkou.

Skvěle si poradí s vlhkostí

Len skvěle absorbuje vlhkost a současně naopak také velmi rychle schne. Lněné povlečení s těmito vlastnostmi je proto perfektně prodyšné, skvěle saje i odvádí pot od těla a naplno si jej užijete v každém ročním období, protože v létě chladí a v zimě hřeje. Příjemné je i lněné oblečení.

100% přírodní původ a udržitelnost

Lněné látky jsou čistě přírodní. Pro pěstování lnu i výrobu lněných látek je potřeba řádově méně vody než např. pro výrobu bavlněných tkanin. Díky této vlastnosti je len také 100% odbouratelný, recyklovatelný a v přírodě se zcela rozloží během pár let. V neposlední řadě je len prostě krásný.

Len uvítá šetrnější údržbu

Lněné tkaniny doporučujme prát oddělené zvlášť na šetrnější program s použitím ekologických a k přírodě přívětivých pracích prostředků. Obecně se doporučuje prát lněné tkaniny maximálně na 40 stupňů. Při odstřeďování lnu navíc stačí nižší otáčky a na šňůře na prádlo vám i tak rychle uschne. Pokud jej přesto někdy potřebujete usušit v sušičce, stačí si na ní nastavit nižší teplotu. Při žehlení se vám bude mnohem lépe žehlit mírně vlhký nebo s napařováním a snese použití vysoké teploty.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz