Jak pečovat o lněné výrobky?

Jak pečovat o len – tipy a triky

 

Jemné prací prostředky: Používejte jemné prací prostředky vhodné pro citlivé materiály. Nepoužívejte při praní bělidla a různé chemické prostředky a ani aviváže, které by mohly poškodit přírodní vlákna. Doporučujeme naopak používat prostředky v tekuté podobě na bázi mýdla (Jelen,Marseilské mýdlo, atd.) .

Praní v rubu: Při praní lněného povlečení na rubové straně minimalizujete poškození vláken.

Omezte otáčky v pračce: Zvolte nižší rychlost otáček při praní, aby se minimalizovalo smrštění nebo deformace vláken.

Oddělené praní: Prádlo oddělte podle barev a materiálů. Lněné povlečení by mělo být prané zvlášť a to hlavně kvůli možnosti přichytávání vláken jiných tkanin.

Sušení na vzduchu: Nejlepší možností je sušení lnu na vzduchu, či v interiéru a to už z důvodu možného poškození při zvolení nešetrného programu v sušičce, tak i z důvodu možného většího výskytu prašnosti. Když se ale bez sušičky neobejdete, doporučujeme ze své zkušenosti vysušit na jemný program v rubu, před dokončením programu povlak otočit do lícu a znovu zapnout program. Stále ale platí, že tuto variantu výrobce tohoto materiálu nedoporučuje, je to pouze doporučení nás jakožto pracovně vytížených uživatelů, kteří nedají bez sušičky ani ránu a pro které je tato varianta jednosušší. Již takt sušíme naše povlečení roky a stále splňuje to, co jsme od něj čekali.

Minimální žehlení: Lněné povlečení může být lehce krepatější než jiné materiály, ale to je součástí jeho přirozeného šarmu. Pokud chcete vyhlazený vzhled, žehlete materiál ještě mírně vlhký, ideálně z rubu, můžete samozřejmě použít i napařování. Tím se i počáteční prašnost lnu poníží.

Přirozená textura: Lněné povlečení může mít jemně zjizvený vzhled po praní a sušení. Tato přirozená textura je tomuto materiálu přirozená. Časem chytne rustikální vzhled, který ložnici dodává osobitý charakter.

Péče s láskou: V neposlední řadě pamatujte, že lněné povlečení péčí a pozorností můžete prodloužit životnost a zachovat jeho krásu.

 

Péče o lněné výrobky je jednoduchá, povlečení opravdu příjemné, hypoalergenní, přírodní. Při dodržováním těchto triků docílíte, že vaše lněné povlečení či další výrobky které vyrábíme zůstanou krásné, měkké a pohodlné po dlouhou dobu.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz