Jak správně prostřít jídelní stůl

Ať už slavíte narozeniny, výročí, Vánoce či Nový rok a chystáte se vychutnat si skvělé jídlo s rodinou či přáteli, důležité je správné slavnostní prostření stolu. Jak na to vám poradíme krok za krokem.

Nejlepší je neutrální ubrus

Prvním krokem je, že stůl zakryjeme ubrusem. K tomu se skvěle hodí naše lněné ubrusy a běhouny. Na slavnostní tabuli se doporučuje bílý, světlý či jednobarevný ubrus maximálně doplněný barevným menším ubrusem, takzvaným napronem či běhounem. Velký ubrus by měl o 20 až 30 centimetrů přesahovat hranu stolu. Pod jednotlivé talíře či příbory můžete přidat i lněné prostírání, které můžete na talíře i ozdobně složit.

Jiný talíř pro každý chod

Na stůl nejprve přijde klubový neboli podkladový talíř, který leží na stole po celou dobu slavnostního stolování. Postupně se na něj kladou jednotlivé typy talířů, tedy hluboký, mělký a dezertní. Každý chod vždy vyžaduje samostatný talíř. Aby o sebe talíře nedřely, vložte ubrousek na klubový talíř. Na levé straně, v úrovni středu hlavního talíře, má své místo malý talířek na pečivo, které se nikdy neukusuje, ale láme na malé kousky, které se pak postupně vkládají do úst.

První příbor je ten nejvzdálenější

Počet příborů se odvíjí od počtu chodů. Vedle sebe by měly ležet maximálně 3 ks příborů. Pokud budete servírovat tradiční 4 chody, tedy předkrm, polévku, hlavní chod a dezert, pro 1 talíř je třeba 8 ks příborů. Nejdále od talíře stavte příbory, které se budou používat nejdříve.

Na levou stranu blíže talíři položte větší vidličku na hlavní chod a vedle ní dál od talíře menší vidličku na předkrm. Na pravou stranu ve směru od talíře dejte nůž na hlavní chod, polévkovou lžíci a pak menší nůž na předkrm. Příbory umisťujte v rovině s dolním okrajem talíře 1/2 cm od sebe.

Příbory na dezert dejte nad talíř. Moučníková vidlička směřuje hroty doprava, dezertní lžička doleva. Malý nožík na máslo položte na malý talířek vlevo. Ostatní, například steakové příbory nebo

Maximálně 3 skleničky

U každého talíře by měly být maximálně 3 sklenice, lepší jsou však jen 2, které se v případě změny pití vymění. Sklenice na víno patří ke špičce hlavního nože a za ní je sklenice na vodu. Pokud dáváte sklenic více, jako první stojí sklenice na sherry, vlevo od ní je sklenka na bílé víno, pak na červené víno a k dezertu sklenička na sekt, sladké nebo dezertní víno. Sklenice na vodu pak stojí úplně vlevo.

Na co nezapomenout

Doprostřed stolu dejte dochucovací prostředky, svíčky či nízkou květinovou výzdobu, abyste na sebe s hosty viděli. Látkové ubrousky dodají slavnostní tabuli elegantnější šmrnc než ty papírové. Během stolování si je nedáváme pod krk za límec, ale položíme do klína, po jídle se nechávají složené vedle talíře. Náš kuchyňský a servírovací program vám pomůže slavnostně prostřít rychle a snadno.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz