Základní pravidla saunování a náš saunový program

Saunování představuje tradiční rituál s kořeny ve finské kultuře a má pozitivní účinky na tělo i mysl. Objevte díky sauně cestu ke zdravějšímu a šťastnějšímu já. Než se saunou začnete, je důležité seznámit se s několika základními pravidly. Máme pro vás pár klíčových zásad a postupů, které je důležité dodržovat. Využijte náš saunový program a přečtěte si vše, co potřebujete před vstupem do sauny vědět a na co si máte dát pozor, než se ponoříte do světa uvolnění a relaxace.

Nechoďte do sauny s plným či prázdným žaludkem

Nevstupujte do sauny s prázdným ani přeplněným žaludkem a dejte pozor, ať nejste před vstupem do sauny dehydrovaní, ale s pitím to ani nepřehánějte. Alkoholické nápoje jsou úplné tabu. Pokud budete hladoví, tělo má nedostatek energie. Vysoká teplota pak způsobí nevolnosti, závratě nebo dokonce mdloby. Plný žaludek zase naopak může vést k nepříjemným trávicím potížím. Zvolte si lehký, snadno stravitelný pokrm, který dodá tělu energii. Nezapomeňte na dostatečnou hydrataci.

Ručník a osuška vždy s sebou

Mějte po ruce prostěradlo či ručník pro sednutí na horké lavice a další ručník či osušku na osušení po studené sprše či ledové koupeli. Náš saunový program vás do sauny dokonale vybaví. Zapomeňte na plavky, které neumožní optimálně prohřát tělo a zamezí pokožce volně dýchat. Také si sundejte všechny šperky, aby vám po rozehřátí na vysokou teplotu nezpůsobily nepříjemné popáleniny.

Sprcha před vstupem do sauny

Snažte se z návštěvy sauny vytěžit nejvíc vhodnou přípravou. Před vstupem do sauny je třeba se pořádně osprchovat mýdlem. Důležité je také po sprše osušit tělo, protože suchá kůže urychlí proces pocení a mnohem snáze a rychleji se začnou vyplavovat toxiny a odpadní látky z těla.

Samotná návštěva sauny

Při vstupu do sauny si zvolte vhodné místo, pohodlně se usaďte nebo si lehněte. Umístěte pod sebe prostěradlo, osušku nebo ručník pro pohodlný komfort a hygienu. S teplotou začněte raději pozvolna. Vyšší teplota sauny je v horních pozicích. Pro začátečníky je lepší sedět na dolních lavicíchnižší teplotou. Dýchejte pomalu, zhluboka a rovnoměrně, pomůže vám to uvolnit napětí, snížit stres a vydržet v sauně delší dobu.

Doporučená doba pobytu v sauně

Doporučená doba pobytu ve finské sauně je 10-15 minut. U infrasauny je to 30-40 minut. Vždy dejte na svoji intuici a pocity a naslouchejte svému tělu. Pokud se cítíte přehřátí, opusťte saunu dříve. Opakujte cyklus saunování a ochlazování 3-4x podle svých pocitů. U infrasaun se cyklus neopakuje.

Ochlazení po saunování

Po opuštění sauny se ochlaďte studenou sprchou nebo využijte ochlazovací vědro, káď či bazénekledovou vodou. V některých saunách je k dispozici i led. Proces ochlazení pomáhá tělu regulovat teplotu a zvyšuje prokrvení pokožky. Po infrasauně se studenou či ledovou vodou neochlazujte.

Odpočinek a hydratace po návštěvě sauny

Pijte hodně vody, abyste zabránili dehydrataci, dopřejte tělu minimálně 15 minut odpočinku, ať se může tělo zchladit a zregenerovat před opakovaným vstupem do sauny. Vyvarujte se fyzické námahy a soustřeďte se na relaxační aktivity, ležení na pohodlném místě, poslech hudby nebo četbu knihy. Alkohol může zvyšovat riziko dehydratace a má nepříznivý vliv na kardiovaskulární systém.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz